Usenet szerver hírcsoportoknak

A mai rohanó világunkban a friss és megbízható hírek elérése egyre fontosabbá válik. A Usenet használata nagyon különbözik az internet fórumoktól, blogoktól és e-mail kampányoktól.

A Usenet tulajdonképpen szerverek csoportja, kifejezetten hírfolyamok biztosítására, mivel sok kliens nem rendelkezik saját szerverrel. A legtöbb operációs rendszer és web böngésző már biztosit úgynevezett hírolvasó alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy híreket olvassanak, és azokra reagáljanak is.

Aki Usenet csoportot akar üzemeltetni, annak a DoclerNet nyújta a legjobb szerverhosztingot.

A hírcsoportok témakör szerint rendezett cikkeket jelentenek, ezzel is egyszerűbbé téve és felgyorsítva a keresést. Ehhez kapcsolódik a hírfolyam, ami tulajdonképpen egy eredeti cikkhez kapcsolódó reakciók, válaszok cikksorozata. A Usenet szerverek biztosítják azt, hogy a rajtuk tárolt cikkekhez bárki hozzáférjen, eltérően például az emailektől, amik egy vagy több címzettel rendelkeznek.

Mivel a főbb szolgáltatók tárolási ideje akár négy év is lehet, azaz ennyi ideig érhetőek el az archivált cikkek, ez több mint 33 petabájtnyi adatot jelent. Valószínűleg ezért is lettek ezek a szolgáltatások fizetősek.

Léteznek ingyenesen elérhető hírszolgáltatók is, de ezek rendkívül megbízhatatlanok, lassabbak, nem rendelkeznek SSI-vel, és gyakran csak azért van ingyenes szolgáltatásuk, hogy rábírják az embereket a fizetős csomagok megvásárlására. Tehát érdemesebb körbenézni a piacon és már eleve fizetős változatot használni.

Így ráadásul olyan szolgáltatót tudunk választani, akik eleve jobban személyre szabott híreket biztosítanak, pl. nekünk egy európai szerver praktikusabb, mint pl. egy amerikai.

Ezeknek rengeteg előnye van, többek között kaphat ingyenes VPN elérhetőséget, ha egy éves korlátlan Usenet használatot rendel. Ez magában foglalja az Ön gépéből az internetre kerülő információk kódolását, de biztosítja például a titkosítást is: elrejtheti az IP címét, az internet keresési előzményeit, de a webes tevékenységeit is a spammelők elől. ‘Zero Logs’ irányelvüknek köszönhetően akár torrentekről is biztonsággal tölthet.

Az interneten a Usenet cikkei a Network News Transfer Protocol (NNTP) használatával továbbítódnak, a TCP 119-es porton normál, nem védett kapcsolatokhoz és a TCP 563-as porton az SSL kódolással rendelkező kapcsolatokhoz, amelyeket azonban csak néhány oldal biztosit.