Súlyos népbetegség az alkoholizmus Magyarországon

Az alkoholizmus Magyarországon igen komoly probléma, amely számos negatív hatást gyakorol a társadalomra és az egyénre egyaránt. Magyarországon a legtöbb alkoholt az ötven év feletti férfiak fogyasztják, és az alkoholizmus következtében számos súlyos betegség, például májbetegségek, vérnyomásemelkedés, stroke és különböző rákos megbetegedések alakulnak ki. Az alkoholizmus Magyarországon, ahogy minden más országban, jelentősen hozzájárul a balesetek, a családi erőszak és a munkahelyi balesetek számának növekedéséhez is. Az országban vannak különböző programok és szolgáltatások, amelyek segítenek az alkoholisták és családjaik számára, hogy megbirkózzanak ezzel a problémával.

A Felépülök Központ egy jó példa az alkoholproblémával küzdők és családtagjaik számára nyújtott segítségre Magyarországon. A központ által nyújtott szolgáltatások közé tartozik a terápiás segítség, valamint a felépülő családokkal való közös munka, amely segít az alkoholisták és családtagjaik számára, hogy jobban megértsék a betegséget, és arról is pontos képet kapnak, hogy hogyan birkózhatnak meg az alkoholfüggőséggel járó nehézségekkel.

A Felépülök Központban addiktológiai szakemberek dolgoznak, akik képzettek és tapasztaltak az alkoholizmus kezelésében. Az addiktológusok különböző terápiás módszereket használnak, mint például az egyéni terápia, a csoportterápia, és a családterápia, amikkel segítenek az alkoholistáknak és családtagjaiknak a betegség feldolgozásában és a régi önmaguk, életük visszanyerésében. Az addiktológusok a központban segítenek a betegeknek, hogy megértsék az alkoholfüggőség okait, és hogy megtanuljanak jobban kezelni a kísértéseket.

A Minnesota-modell egy jól ismert és bevált módszer az alkoholizmus kezelésére, ezt a módszert használja a Családi Felépülök Központ is. A modell alapja a 12 lépéses program, amelyet az Alcoholics Anonymous (AA) fejlesztett ki. A Minnesota-modell az AA programját egészíti ki intézményi segítséggel és családterápiával, vagyis olyan programról van szó, aminek kereteiben bizonyos időt el kell tölteni a rehabilitációs intézetben. A Minnesota-modell fókuszában nem csak orvosi segítség van, hanem az önsegítés, a személyes felelősségvállalás és a közösség a fókuszban áll. A kezelés alatt a résztvevők megtanulják, hogyan kezeljék a kísértéseket, hogyan építsék újra a kapcsolataikat és hogyan javítsák az önbizalmukat. A Minnesota-modell az alkoholizmus kezelésének egyik leghatékonyabb megközelítése, és sok szakember szerint az alkoholizmusból való felépülés egyik legjobb esélyét kínálja.

A Családi Felépülési Központ csapatában addiktológiai konzultánsok, pedagógiai előadó, és pszichiáter dolgoznak együtt, hogy minél hatékonyabban segítsenek az alkoholizmusból való felépülésben az ezzel küzdőnek. Az addiktológiai konzultánsok segítenek abban, hogy az egész probléma okát megismerjük a probléma résztvevői, valamint megtanulják kezelni a kialakult helyzetet. A pedagógiai előadó segít az alkoholistáknak és családtagjaiknak, hogy jobban megértsék az alkoholfüggőséget, mint betegséget, és hogy meg tudjanak birkózni az alkoholfüggőséggel járó nehézségekkel. A pszichiáterek különböző gyógyszeres kezeléseket is elő írhatnak, hogy segítsenek az alkoholistáknak és családtagjaiknak, hogy jobban megbirkózzanak a betegséggel. Csodaszer nincs, minden esetben az alkoholizmusban szenvedő aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy a gyógyulás, a felépülés megtörténjen. A Családi Felépülési Központban dolgozó szakemberek együttműködve segítenek az alkoholistáknak és a hozzátartozóknak, hogy sikerüljön elérni az alkoholizmusból való felépülést és élethosszig tartó alkoholmentességet. Ez nem egyszerű, de ilyen komoly támogató és segítő háttérrel a leszokás nem lehetetlen küldetés.

Nagyon fontos, hogy olyan központhoz forduljon az alkoholizmussal küzdő beteg, amely teljeskörű támogatást nyújt, és akikkel meg tudják találni a közös hangot, hiszen sok időt fognak eltölteni. Amennyiben a problémát már beismertük, vagy egyik hozzátartozónk küzd vele és sikerült vele beszélni akkor, akkor mielőbb érdemes felvenni a kapcsolatot a Családi Felépülési Központtal, hogy mielőbb a helyes úton járjunk. Nem szabad és nem is érdemes halogatni a segítség kérést, különben az állapot rosszabbodhat, további egészségügyi problémákhoz vezethet és még inkább tönkre teheti a kapcsolatokat.