Rovarcsípés kezelése a panaszoktól függően

A közhiedelemmel ellentétben, a rovarcsípést követően megjelenő viszkető göböcskéket nem a befecskendezett méreganyag okozza, hanem a szervezet védekező mechanizmusa. Ugyanis ilyenkor egy hisztamin nevű anyag szabadul fel, ami kitágítja a hajszálereket, hogy az antitestek gyorsabban tudjanak eljutni a csípés helyére. Azonban, legtöbbször ezek a duzzanatok okozzák a kellemetlen tünetet, ezért a rovarcsípés kezelése antihisztamin tartalmú készítményekkel történik.

Attól függően, hogy milyen rovar okozta a panaszt és milyen mértékű válaszreakciót váltott ki, több opció is szóba jöhet. Például a rovarcsípés kezelése gyógynövényekkel is végbemehet, ugyanis a kamilla, a körömvirág és az aloe vera is képes nyugtatni a bőrt, enyhíteni az irritációt. Ellenben, amikor olyan testrészeken is megjelennek a csalánkiütések, ahol nem volt csípés, akkor nem elég a jótékony hatású, természetes termékek ereje, sőt, olykor az antihisztamin sem. Amennyiben nehézlégzés, fulladás, hányás, hasmenés, szédülés követi a duzzanatok megjelenését, akkor komolyabb kezelésre lehet szükség és mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost. Ezt, amint lehet meg kell tenni, mert ha a rovarcsípés kezelése nem történik meg, annak komoly és végzetes következményei is lehetnek.

Különösen a méh és a darázs lehet veszélyes, mert ezek allergiás reakciókat válthatnak ki. Szúnyog- és pókcsípés esetén elegendő lehet a viszketés elleni krém alkalmazása, bolha és ágyi poloska támadás esetén pedig a rovarcsípés kezelése csak a forrás felkutatása és fertőtlenítés után kap szerepet. Ugyanakkor bőrviszketést egyéb is okozhat, így ha nem jelentkeznek kiütések, akkor alaposabban utána kell járni az okoknak. Például az extra száraz bőr kezelése is lehet válasz a problémára, amennyiben a tünetet a testet borító szövet vízhiánya okozza.

Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a hidratálásra és olyan készítményeket kell keresni, amelyek hosszútávon is jó hatással bírnak. Sokszor a szintetikus anyagok csak ideig-óráig puhítják, lágyítják a bőrt, de bizonyos idő után még jobban kiszárítják, mint amilyen eredetileg volt. Extra száraz bőr kezelése során érdemes a növényi hatóanyagokat tartalmazó produktumokat előnyben részesíteni, mert ezeknek nincsenek mellékhatásaik és képesek javítani a bőrszövet saját védekezőképességén is. Továbbá arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy extrém hőmérsékleti változások előtt, például mosogatás vagy a mínusz fokokba való sétálást megelőzően, az extra száraz bőr kezelése további speciális, védelmet biztosító krémekkel is ki legyen egészítve.