Mire figyelj oda honlap készítés során 2023-ban is?

A weboldal készítés mindig egy komplex folyamat lesz, nem változik ez a jövő évben sem. Aki profi honlapot szeretne vállalkozása számára, annak tanácsos egy webfejlesztéssel foglalkozó cég szolgáltatásait igénybe vennie. Hiszen ha önállóan állunk neki a honlap készítésnek, az rengeteg időt elvesz az életünkből és valószínűleg sok problémával kell majd szembenéznünk. Vegyük például az alábbi fogalmakat: CMS rendszer, WordPress, hosting szolgáltató, domain név. Ezek ismerősek számodra? Ha nem, akkor mindenképp vedd igénybe egy weboldal készítő csapat szolgáltatásait!

Mik a honlap készítés alapvető elemei?

Minden új honlap készítése először is a domain név meghatározásával kezdődik. Ez lesz az az online azonosító, ami a weboldal nevét takarja. Legjobb, ha a márkaneved szerepel benne, vagy egy olyan kifejezés, ami tökéletesen leírja a céged tevékenységét.

A domain név végződése Magyarországon a legtöbbször a .hu utótagból áll, azonban nemzetközi üzletek folytatása céljából a .com végződés ideálisabb. Továbbá szükség lesz még az SSL/TLS tanúsítvány megvásárlására, hogy biztonságossá tegyük a webhelyünket a HTTPS protokoll segítségével.

A következő lényeges összetevő a tárhely szolgáltató (hosting) kiválasztása, amely a webszervert biztosítja majd a honlapon megjelenő képek, dokumentumok, videók és egyéb fájlok tárolására. A hosting szolgáltatónál általában egyszerre megvásárolható a domain név is, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Végül kell még egy motor a weboldalunk számára, amit szakszóval tartalomkezelő rendszernek (CMS – Content Management System) nevezünk. A legismertebb CMS rendszer az egész világon az ingyenesen elérhető, nyílt forráskódú WordPress.

Mi szükséges még egy profi honlaphoz?

Egy honlapot nem elég csak létrehozni, hanem jól meg is kell azt tervezni UI/UX design szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a weboldal egyszerre lesz felhasználóbarát, könnyen kezelhető és esztétikus designnal rendelkező.

WordPress esetén például lehetőségünk van rengeteg bővítmény letöltésére, amelyek bővítik az alapvető funkciókat. Átalakíthatjuk webáruházzá a honlapunkat, gyorsítótárazással optimalizálhatjuk a sebességét, keresőoptimalizálás (SEO) által javíthatjuk a bejegyzéseink helyét a Google találati listáján, és így tovább.

Emellett az is fontos, hogy egy jól felépített témát válasszunk a honlap alapjául. A téma határozza meg, hogy milyen lehetőségeink vannak a weboldal tervezésében, mit adhatunk hozzá és mit nem, hány darab widget közül választhatunk, stb.