Milyen névnap van ma, február 24.-én?

Téged is érdekel, hogy ismerőseid, családtagjaid mikor ünneplik névnapjukat? Ha szeretnél napirenden lenni az éppen aktuális névnapokkal, látogass el a mai névnap weboldalra. A főoldalon látható, hogy hivatalosan éppen milyen névnap van ma és hogy milyen más napokon ünneplik még nem hivatalosan ezeket a neveket.

Milyen névnap van ma, február 24.-én? Ma, február 24.-én, hivatalosan a Mátyások ünneplik névnapjukat (szökőévben február 25.: „Mátyás ugrása”). Ezen felül még a következő nem hivatalos dátumokon is felköszönthetjük őket: december 8. A Mátyás héber eredetű férfinév. A héber Mattatiás név latin Matthias formájából származik, jelentése: Isten ajándéka. De vannak más vélemények is, miszerint a manu, azaz a „jó”, és a thesis, azaz az „elhelyezés” szavakból származik.

Ezért Mátyás jelentése lehet ez is: a rossz – vagyis Júdás – helyére „elhelyezett jó”. Egyik leghíresebb Mátyásunk, I. Mátyás magyar király avagy Hunyadi Mátyás, uralkodásánk ideje 1458. január 24. – 1490. április 6. A magyar hagyomány az egyik legnagyobb királyként tartja számon, akinek emlékét sok népmese és monda őrzi. Népszerű ragadványneve az Igazságos.

De mit is jelent „Mátyás ugrása”? Szökőévben miért is kerül át Mátyás névnapja február 25.-ére?  A gregorián naptár szerinti február 24.-e az év 55. napja. Az évből 310 nap van még hátra. Szökőévben 311. Szökőévekben február 24.-e a szökőnap. Ilyenkor a névnapok 25-re kerülnek át. A julián naptár minden 4-gyel osztható év februárjában egy plusz napot iktat be. Ez a szökőnap február 24.-e. Ennek oka a római naptárban keresendő, amelyben Julius Caesar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, mely a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, melyet a szökőnap követ. Ám tévesen gyakran február 29-ét tartják szökőnapnak.