Mi a baj a szájlégzéssel?

Sokan láttunk olyan gyermeket (vagy felnőttet), akinek szinte állandóan nyitva van a szája és azon keresztül is lélegzik. Gondoljunk csak Napoleon Dynamite-ra, ahol a film főszereplője, akinek nyitott szája lóg, üres a tekintete és hosszú az arca. Szerinted mi lehetett előbb? Az arc megnyúlása, vagy a nyitott száj?

Mindannyian szeretnénk, ha gyermekeink szépek és egészségesek lennének. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozott, gyönyörű arcok és a megfelelően működő izmok végül egyenes fogakhoz vezetnek. De mivel a szájon át lélegző gyermekek más izmokat használnak, mint egy orrlélegző, az arcuk másképp nő. Gondoljunk még egyszer a Napoleon Dynamite-ra, és megláthatjuk a szájlégzés közös jellemzőit: hosszú arc, nyitott száj, száraz alsó ajak, hosszú orr. Ha még alaposabban megnézzünk, akkor még több mindent is észrevehetünk: zsúfolt fogak, rövidebb felső ajak, tompa arckifejezés, beszédproblémák, helytelen testtartás, alvási nehézségek és megnagyobbodott mandulák. Természetesen a genetika szerepet játszik a növekedésben, de tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy az arcunk formáját nem csak a genetikánk formálja, hanem ehhez köze van annak is, hogy nyitott szájjal éljük-e az életünket.

A jó hír az, hogy ha elég korán észrevesszük a szájlégzést, a gyermeknek meg lehet tanítani az orrlégzést, amellyel megelőzhető az arc eldeformálódása és az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat is elkerülhetjük. Néha csak egy kis tudatosságra van szükség a rossz szokások megszakításához. De azoknál, akik allergiában, asztmában szenvednek, megnagyobbodott a mandulája vagy gyengék az izmai, a tudatosságnál egy kicsit többre van szükség. Például egy olyan rendszer, amellyel újratanulható az orrlégzés. Erre dolgozta ki Buteyko professzor a Buteyko módszert, amely a helyes légzés helyreállítására szolgál és az online Buteyko tréningen elsajátítható.

A helyes légzést a gyermekek a számukra kidolgozott, játékos formában sajátíthatják el.  A Buteyko módszerrel csökkenthetőek a gyermekek asztmás problémái illetve a szükséges gyógyszerek mennyisége is. Természetesen a gyógyszer mennyiségét minden esetben csak orvosi felügyelet mellett lehet csökkenteni, ezért érdemes orvosunkat is tájékoztatni.

Minél korábban visszaállítjuk egy gyermeknél az orrlégzést, annál könnyebb visszafordítani a kellemetlen tüneteket és biztosítani a hosszú távú egészséget.