Az online tanulás előnyei

Az online tanulás előnyei és hátrányai manapság igen felkapott témakörnek számítanak, ami nem meglepő a krízishelyzet miatt bekövetkezett változásoknak köszönhetően. A modern globalizálódó világ fejlődésének hála az online térben zajló folyamotok erősödése miatt a tanulók is számos előnyét megtapasztalhatják ennek, legyen szó nyelvtanulásról, továbbképzésről, vagy egyetemi/középiskola tanulmányokról.

Az online tanulás előnyös oldala

Amikor online oktatásra terelődik a szó, akkor előnyként három fő elemet érdemes megemlíteni, amit mindenki könnyedén megtapasztalhat:

  • otthonról, munkahelyről, bárhonnan és bármikor végezhető
  • saját tempóban tanulhat mindenki
  • tetszés szerint ismételhetők a tananyagok

Természetesen ezeken felül is jó néhány előnyt összegyűjthetünk, melyeket az alábbiakban próbáltunk összefoglalni:

Olcsóbb tanulási mód

Az online tanulási módokkal könnyen elképzelhető, hogy pénzt is spórolhatunk. A fizetős online kurzusoknál ugyanis nem ritka, hogy jóval olcsóbbak, mint a hagyományos tanfolyamok. Ennek oka, hogy egy hagyományos képzés tandíjába be kell építeni a tantermek bérleti díját, az órákat újra és újra megtartó tanárok óradíját, addig egy online tanfolyam elindítása jóval kevesebb kiadással jár, így a hallgatóknak sem kell annyit fizetniük az oktatásért, mint ha a hagyományos megoldást választanák.

Online tanulás kényelmesen

Online tanfolyamok esetén igazi aduász, hogy ki sem kell tennünk lábunkat, csak elővenni a laptopot, a tabletet vagy a telefont. A legtöbb minőségi online tanulási platform pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy kérdezzetek az oktatótól vagy kapcsolatba lépjetek a többi tanulóval. Ez például az angol tanfolyamok online verzió esetén a beszédkészség fejlesztése végett kifejezetten jól jöhet.

Rugalmas órarend

Az online tanulás esetén a nagyfokú rugalmasság az, amit pozitív dologként élhetnek meg a benne résztvevők. Az órák tanfolyamok esetén szinte teljes egészében a tanulókhoz igazodik, de még a közoktatásban is sokkal nagyobb rugalmasság fedezhető fel oktatói és diák oldalról is.

Választási lehetőséget ad

A távolsághatárok áthidalásával nem csak a közeli oktatók jöhetnek szóba, a hely tanfolyamokon. Például míg a közelben lévő nyelviskolákban csak néhány oktató tanít, addig több tíz oktató közül választhat, ha az online tanulás mellett dönt az ember.

Összegezve:

Az online tanulásnak tehát komoly előnyei vannak a hagyományos oktatási módszerekkel szemben, ám ezek érvényesüléséhez mindenekelőtt elszánt diákok és szakképzett tanárok szükségesek. Amennyiben ezek adottak, akkor az online tér a tanulás számára is könnyedén nyit teret legyőzve a távolságokat.