Az olcsó porral oltó készülékek hátránya

A tűzoltó készülékek hazai piacát elárasztották a külföldi, sokszor EU-n kívüli olcsó tucat terméknek számító porral oltók. Emiatt az árak jelentős esésnek indultak és a minőségi termékek sokat veszítettek népszerűségükből.

Az elmúlt időszakban megjelent termékek egyike sem arról híres, hogy kiemelkedő oltási teljesítménnyel rendelkezik. Sajnos számos efféle porral oltó készülékkel kapcsolatban beigazolódott, hogy az olcsóbb ár, gyengébb minőséget is jelent. Ez abban mutatkozhat meg, hogy az árelőnyt könnyen elveszíthetjük az első vagy második évben, amikor már alkatrészt kell cserélni a készüléken. Ezeknél a készülékeknél előfordulhat, hogy hibás a nyomásmérő vagy nincsen bennük hajtógáz, így egy ilyen készülék tűz esetén nem fog működni. Pedig egy porral oltó készüléknek csak egyszer kell működnie, de akkor biztosan! Ha a gyártó megfelelő minőség-ellenőrzést végez, azzal előre kiszűrhetők a hibás termékek.     

            Nem állítható, hogy minden olcsó porral oltó rossz és gyenge minőségű, de egy sok tízéves tapasztalattal rendelkező nagy múltú gyártó nagyobb valószínűséggel többet fordít fejlesztésre és 10 év múlva is ott lesz, ha egy készülékkel probléma adódik és alkatrészre van szükségünk.