A mobil akkumulátor

Az életünket átitatják a mobil kütyük, már szinte megszámlálhatatlanul sokféle van belőlük. A közös bennük, hogy mindegyik akkumulátorról is működik, sőt leginkább akkuról használjuk őket. A hordozható áramforrások élettartama véges, előbb vagy utóbb mindegyiket cserélni kell. Ami ebből a szempontból lényeges, hogy mennyi idő telik el két csere között. Akkumulátorokból sokféle létezik. A mobil akkumulátor leggyakrabban Li-ion típus (lítium-ion)de ilyet találunk a fényképezőgépekben, notebookokban és a mobil kütyük nagy részében, emellett a gyártók ma már a Li-pol (lítium –polimer) akkukat is előszeretettel alkalmaznak. A nagy teljesítményt felvevő gépeknél, mint például a robotporszívóknál használatos az, Ni-cd (nikkel-kadmium) akkumulátor. az újratölthető elemek nikkel-metálhidrid Ni-Mh típusba tartoznak.
A leggyakrabban használt mobil akkumulátorok a Li-on és a Li-pol. A laptopokban, fényképezőgépekben, GPS-ekben, okos eszközökben, hangszórókban általában ilyen áramforrást alkalmaznak. Számos tévhit kapcsolódik hozzájuk, bár a gyakorlatban ezek az elemek alig igényelnek gondoskodást. A használatukkor csupán arra kell figyelmet fordítani, hogy ne merítsük le őket teljesen és a melegtől tartsuk távol. arra is érdemes odafigyelni, hogy a saját töltőjét használjuk.
A Li-ion valamint a Li-pol akkukat szükségtelen formázni. Van egy érdekes nézőpont, ami szerint teljesen le kell őket meríteni, ez egy tévedés, nem szabad őket teljesen lemeríteni. A teljes lemerülés esetén az akkumulátorban lévő elektronika kisülhet, ami a cellák károsodását idézi elő. amikor a mobil eszközünk jelezi, hogy az akku merülőben akkor hasznos, ha a töltőért nyúlunk. A használaton kívüli készülékeinkkel is bánjunk gondosan. Például ha ilyen akkuval működő a GPS-ünk havonta egyszer töltsük fel, akkor is, ha éppen nincsen rá szükségünk. A laptop akkunak is jobb, ha kivesszük, ha soha nem használjuk.
Néhány érv és ellenérv a gyorstöltés mellett illetve ellene. Mellette szól, hogy feleannyi idő alatt töltik fel a készülékünket, mint a hagyományos töltő. A gyorstöltés során viszont nagyobb hő termelődik ezért nem javasolt a használatuk, mert a készülék és az akku gyorsabb elhasználódásához vezethet a gyakori használatuk. Vannak cégek, mint például a Samsung a gyorstöltésre is beállítható készülékeinél lehetőséget ad az ezzel kapcsolatos ficsör letiltására így tovább marad használható a Samsung akkumulátor.
Az akku élettartama azzal van összefüggésben mennyit használjuk a készüléket. Az okos telefon akkumulátor névleges kapacitása például akár 25 százalékkel is csökkenhet két három év használat alatt. A laptopunk akkumulátora töltőre dugva, használva akár 90 százalékban is megőrizheti a néveleges teljesítményét. A használaton kívüli akku akkor maradhat a legjobb állapotban ha kb 50 százalékos töltött állapotban a hűtőbe tesszük, természetesen a nedvességtől gondos csomagolással óvni kell.