A kondenzációs kazán modern fűtési megoldás

A modern fűtési megoldások a technológia fejlődésének köszönhetőek. A számos megoldás közül, a gázfűtés az egyik legnépszerűbb és ennek a módszernek léteznek a legjobb hatásfokkal üzemelő berendezései. Pontosan ilyen a kondenzációs kazán, ami akár 94%%-os hatásfokkal is képes üzemelni. Ez azt jelenti, hogy nagyon alacsony a hő-vesztesége, így a számlákat is csökkenti.

Ez a technológia tulajdonképpen már több évtizede működik, hazánkban azonban nem olyan régen jelent meg és mára már egyre több helyen alkalmazzák. Köszönhető ez bizonyos törvényi előírások bevezetésének is. Tekintettel a nagyon kedvező környezetvédelmi tulajdonságaira, a kondenzációs kazán a kormányzatnak is kedvező, így állami támogatott beszerzési forrás is elérhető ezekre a termékekre. Működési elvét tekintve, a rendszer a távozó füstgáz hőenergiáját forgatja vissza.

Ezzel szinte minden hő-veszteséget újrahasznosít. A kondenzációs kazán beruházását tekintve, ma még viszonylag drága, de figyelembe véve a hatásfokát és pozitív környezetvédelmi tulajdonságait, néhány év alatt megtérül. Ez a tiszta és biztonságos megoldás lehet a jövő fő fűtésmegoldása, amit minden háztartás használni fog, ahol a földgáz hálózat elérhető.

A kondenzációs gázkazán egy kompakt, kis helyet elfoglaló szerkezet, amit tipikusan falra szerelve szokás beüzemelni. Teljesítménye nagyban függ a fűtött terület méretétől, tehát ebben az esetben is fontos a megfelelő felmérések, számolások elvégzése, mielőtt döntést hozunk. Érdemes szakember segítségét kikérni a megfelelő típus kiválasztásában, illetve a beüzemelést kizárólag szakember végezheti el.