A 10 legfontosabb dolog, ami minden barkácsműhely kötelező eleme

Attól függ – szokták mondani. Ritkán találkozunk olyan polihisztorral, ezermesterrel, aki mindenhez ért és minden munkát szívesen felvállal. Milyen szerszámok kellenek egy barkácsműhelybe?

 

Van, aki a fémhez, van, aki a fához ért jobban, van aki építeni, más átalakítani szeret. De azért van egy olyan minimális eszközkészlet, amelyre egy átlagos családban szükség lehet, ha egy kicsit is ügyesebb férfi a családfő.

 

Egy jó satu, vagy satupad pedig minden műhely alapvető kelléke. De nézzük a további eszközöket, majd tíznél igyekszünk megállni:

 

 1. satu
 2. fúró tartozékokkal
 3. véső
 4. kalapács
 5. csavarkulcskészlet
 6. gyalu famunkákhoz
 7. csiszológép
 8. védőeszközök (kesztyű, cipő, szemüveg)
 9. fázismérő
 10. fa ás fémfűrész
 11. csavarok, szegek, anyagok

Hát nem sikerült tíznél leállni, csak jönnek a gondolatok, ahogyan az ember az egyes munkafolyamatokat végig gondolja. Van pár trükk a fenti felsorolásban, hogy ne legyen az ígért tíznél több eszköz, ha például a fázismérőt a védőeszközökhöz vesszük, akkor kihozható az ígért lista.

Barkácsműhely szerszámai

Már a barkácsműhely kifejezés is megtévesztő lehet, hiszen kevés családban állnak meg a barkácsolásnál, a házkörüli javításokat is elvégzi az ember és ehhez sok olyan szerszám kell, amely nem kimondottan a barkácsolást juttatja eszünkbe. A famunka mindig vonzotta az embert, hiszen könnyen alakítható, mégis szilárd anyagról van szó és hatalmas ötlet özön áll rendelkezésünkre, hogy mennyi mindent készíthetünk fából.

A kisebb bútorok, például egy fésülködőasztal a feleségnek, ahol a kis fiókokban tarthatja a szépítőszereit, ékszereit, egy (vagy két) éjjeliszekrény elkészítése kisebb gyakorlattal és megfelelő eszközkészlettel már felvállalható – ha valaki barkácsolásra adja a fejét.

Azonnal érezni fogjuk a saját magunk által készített és a vásárolt, személytelen bútorok közötti különbséget. Ahányszor felakasztjuk a kabátunkat a saját magunk által készített előszobafalra, mindig kellemes érzés önt el bennünket: „ezt én készítettem, az én kezem munkája. Ott az a kis mélyedés egy anyaghiba miatt van, nem én rontottam el…..”

Alapvető eszközök a házkörül

Hogy ki milyen szerszámokat, eszközöket vásárol barkácsoláshoz és a szükséges házkörüli munkák elvégzéséhez, az nagyban függ attól is, hogy hol élünk, mennyi helyünk van ezek tárolására. Egészen más szerszámkészletet tart egy panelben lakó férfi, mint akinek családi háza és saját műhelye van.

Aztán jön az a szempont, hogy mihez értünk: aki nem ismeri az áramot és fél tőle, az jobb, ha nem áll neki villanyt szerelni. Már csak azért is ki kell néha hívni egy szerelőt, hogy újabb fogásokat lessünk el tőle.

Régen egy autót lehetett házilag is javítani, megszerelni. Egy trabant motorját szét lehetett szedni a konyhaasztalon –kis ismerettel, megfelelő szerszámokkal.  A mai autók és vezetők már egészen más tészta, a legtöbben ki sem nyitjuk a motorháztetőt, a szükséges folyadékokat is a szerelő tölti be az éves vizsgálat során.

Változnak az idők, így a körülöttünk lévő tárgyak is. A számítógépek, tabletek, okostelefonok használata is nagy kihívás a legtöbb ember számára, de már egy sim kártya cseréjéhez is megfelelő eszköz kell, szóval minden változik, csak győzzünk alkalmazkodni és tanulni.