Vállfájdalom kezelése gyógytornával: tényleg működik?

Sokaknak segítettek már az ilyen kezelések. A vállfájdalmak oka, hogy a kulcscsont és a lapockacsont kapcsolja a vállat a törzshöz és magát a vállat a kulcscsont és a szegycsont közötti ízület rögzíti a vállhoz. A vállövhöz a felkarcsont a vállízülettel rögzül. A vállízület ezáltal nem visel akkora terhet, de ha szükséges, akkor hatalmas erőkifejtésre képes. A karunkkal sokszor emelünk fel nehéz tárgyakat. A vállak a rotátorköpenynek hála több irányba is képes szabadon mozogni. Idősebb korban a porckopás, míg a fiatalabb korosztályban az izomzat gyengesége, ami vállsérülést okozhat.

A vállfájdalom okai között szerepel a sérülés, azaz az izom-, vagy az ínszakadás. A porcok, a szalagok, a csontok és az inak megsérülhetnek. Túlerőltetés, baleset, vagy idősebb korban a degeneratív ízületi változások azok, amelyek ezt kiválthatják. A rotátorköpenynek nagy szerep jut a karok mozgatásában és a stabilitásban. Az izomcsoport a lapockától egészen a felkarcsontig tart. Az izomcsoport amikor megterhelés éri felrostozódik vagy begyullad esetleg elszakad. A vállsérülések esetén a gyógytorna segíthet a műtétek után, hiszen célzott mozgások segítségével komplikáció nélküli felépülést lehet elérni. Műtét nélküli problémák esetén a fájdalom és a kötöttség oldása után átmozgatható az érintett terület a gyógytorna segítségével és emellett természetesen a keringésfokozó gyakorlatoknak is fontos szerep jut. Kiegészítő terápia lehet a fascia és a tape módszer, amelynek során az átmozgatás mellett a lapocka stabilizálása történik meg és a rotátorköpeny is megerősödik.

Vállficam akkor következhet be, amikor hirtelen erőhatás éri a felkarfejet és az ízületi vápák eltávolodnak. Általában a laza szalagok tehetők ezért felelőssé. A vállficamot rögzíteni szokták, majd 3-4 héten át ingagyakorlatokat végeztetnek, amely izomerősítő. Kiegészítő terápiaként tape vagy fascia terápia is szóba kerülhet. A befagyott váll szindróma során a vállnak a mozgása korlátozottá válik és az ízületi tok megvastagodását lehet kimutatni. Mozgás hiány miatt, baleseti sérülés következtében, egyéb esetekben is számíthatunk a befagyásra. A gyógytorna ezekben az esetekben a mozgásterjedelem javítását célozza.