Mikor történik meg a nyugdíjkorhatár emelése Magyarországon?

Ide kattintva megtudhatod, hogy mikor lesz 70 év a nyugdíjkorhatár Magyarországon, de most nézzük a legfontosabb tudnivalókat. Egyre több aggasztó cikk jelenik meg a nyugdíjakkal kapcsolatban, így egyre többen aggódnak. A nyugdíjkorhatár további emelését helyezték kilátásba. Vajon milyen változásokkal kell még számolni? A jelenlegi nyugdíjrendszer felosztó-kirovó jellegű, ami egyébként egyfajta közteherviselést jelent. Az államhoz érkeznek be a befizetések és az állam az, aki ezt a pénzt folyamatosan osztja szét a nyugdíjasok között. Természetesen ez a rendszer egészen addig működőképes, amíg több folyik be a kasszába, mint onnan ki. A világon szinte az összes ország küzd a nyugdíjproblémával, hiszen nem csak Magyarországra jellemző az öregedő társadalom. Magyarországon egyre kevesebb a születés, amelynek köszönhetően a nyugdíjra fordítható bevételek is évről-évre csökkennek. Statisztikai adatok szerint 1,3 gyermek születik családonként, ami igazán aggasztó.

Az államnak azonnali megoldást kell találnia erre a problémára, különben összeomlik a nyugdíjrendszer. Az egyik lehetősége, hogy még magasabb járulékokat határoz meg, ezáltal nő a bevételi oldal, de ez jelenleg nem nagyon kivitelezhető, hiszen így is igen magasak a járulékok. A másik kínálkozó megoldás lehet a nyugdíjkorhatár megemelése, amely csökkentheti az állam nyugdíjra fordított kiadásait. Kalkulátorok segítségével meg lehet nézni, hogy jelenleg mennyi nyugdíjra számíthatunk. A nyugdíjak csökkentése leginkább politikai kérdéskör, amely most nem megvalósítható, tekintve, hogy a nyugdíjasok szavazatára a jelenlegi kormányi számít, bár tegyük hozzá melyik kormány, ne számítana.

A nyugdíjkorhatár emelése egy másik kérdéskör. Jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, de a hölgyek már 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonulhatnak. Vajon mikor következhet be a bűvös 70 éves nyugdíjkorhatár? Az átlagos életkor nő, azaz biztosak lehetünk abban, hogy az idősebb emberek tovább élnek, ergo sokkal tovább kell a nyugdíjakat folyósítani, mint eddig valaha. Ez tehát azt is jelenti egyben, hogy a nyugdíjkiadások is folyamatosan nőnek. Az állam napi szinten foglalkozik a nyugdíjkérdéssel, hiszen nagyon gyorsan megoldást kell találniuk.