Így ellenőrzik a gyémántok tisztaságát

gyémántok tisztaságát tízszeres nagyítás alatt végzik, hogy ellenőrizzék az átlátszóságukat. Az ellenőrzés azt a célt szolgálja, hogy megnézzék milyen mértékben tartalmaz apróbb szennyeződéseket a gyémánt. A zárványokat általában szabad szemmel nem is lehet látni. Ezek a képződmények még a föld alatt keletkeznek és általában nagyítóval kivehetők. A zárványok a földköpenyben a nyomás és a hő hatására alakulnak ki és a gyémánt emiatt átkristályosodik, ez a zárvány. Ezek a zárványok adják meg minden gyémántnak a jellegét. Tisztaság vizsgálatnál ezeket a zárványokat tízszeres nagyítás alatt figyelik meg. Megnézik, hogy mennyi zárvány található meg a gyémántban és milyen típusú a zárvány. Emellett megfigyelik a színüket és a méretüket is, valamint a gyémántban való elhelyezkedésüket. Ellenőrzéskor odafigyelnek a karcolásokra és a repedésekre is, amelyek felületi hibának számítanak.  A ritka gyémántok a szennyeződésektől és a belső, valamint külső hibáktól is mentesek. Ezek azok, amelyeket tökéletesnek minősítenek.

A ritka gyémántokat sokkal magasabbra értékelik, hiszen ezekben csak parányi zárványok lehetnek és ezek már semmilyen hatással nem bírnak a gyémántok szépségét illetően. Azok a gyémántok, amelyek már apróbb zárványokat tartalmaznak, azaz 2-es vagy SI2-es besorolást kapnak. Fontos tudni, hogy ezeknél a gyémántoknál sem láthatók szabad szemmel a zárványok és az egyéb hibák. Sokszor olyan apró eltérések vannak a gyémántok minősége között, hogy az ékszerészek sem képesek azokat megkülönböztetni és rangsorolni. Azok az ügyfelek, akik a tökéletes gyémántokat keresik mindenképpen VS2 és SI1-es gyémántot vásároljanak. Az ide besorolt gyémántok között is hatalmas árkülönbségek lehetnek a minősítési rendszer alapján, de a nemzetközi minősítési rendszer szerint 5 csoportba sorolhatók be ezek a gyémántok tisztaságuk szerint.

 

A Schmuck ékszer szaküzletében igen széles kínálatból válogathatunk, ha minőségi gyémánt ékszert szeretnénk vásárolni. A cég weboldalán a teljes kínálat elérhető, így tulajdonképpen már az üzletbe lépés előtt megnézhetjük a teljes kínálatot. Természetesen gyémántot inkább személyesen érdemes vásárolni, így érdemes felkeresni a szaküzletet, ahol a szakképzett munkatársak minden ügyfélnek segítenek.